Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Life Coaching: Ζήστε µε λιγότερα -

life coaching Life Coaching: Ζήστε µε λιγότεραΑπό την Life Coacher Πάμελα Καραβά

Προπονήστε το µυαλό σας

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι µόνο το 25% των γυναικών νιώθουν προετοιµασµένες να διαχειριστούν οικονοµικές δυσκολίες. Και το ερώτηµα που τίθεται πλέον είναι: τι να κάνουµε για να αποφασίσουµε όχι για το πώς θα ξοδέψουµε τα χρήµατά µας αλλά για το αν χρειάζεται να τα ξοδέψουµε…
Όταν αποφασίζετε να αγοράσετε ένα προϊόν, είναι όντως δική σας ανάγκη ή παρασύρεστε από το µάρκετινγκ;

Στην πράξη: Όταν κοιτάζετε ένα προϊόν, σας έρχεται στο νου όχι η δική σας ανάγκη αλλά η αίγλη του προσώπου που το διαφηµίζει. Παρασύρεστε από µια πολιτισµική παλίρροια που δεν σας αφήνει χρόνο να αξιολογήσετε το προϊόν και πόσο ανάγκη το έχετε και το θεωρείτε ποιοτικό και αναγκαίο επειδή προβάλλεται µαζικά. Την επόµενη φορά σταθείτε µπροστά από το προϊόν και αξιολογήστε τη χρησιµότητά του, µε απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σας.
Τι σηµαίνουν τα χρήµατα για εσάς; Πόσο πιστεύετε ότι σας αξίζει ένα ακριβό καλλυντικό ή ένα δεύτερο ζευγάρι µαύρες µπότες; Τι καλύπτει η συνεχής αγορά προϊόντων;

Στην πράξη: Πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι αναζητούν επιβεβαίωση της ύπαρξής τους µέσα από αντικείµενα. Το ερώτηµα είναι πόσο θα αντέχατε χωρίς τα αγαπηµένα σας πλην κατά βάση άχρηστα αντικείµενα και τι αποδεικνύει αυτό για την προσωπικότητά σας. Ψωνίζω, άρα υπάρχω;
Τι αγαπάτε µε πάθος; Πόσο θέλετε να το πετύχετε; Πόσα χρήµατα χρειάζονται για αυτό;

Στην πράξη: Οι πετυχηµένοι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τις αξίες και τα πράγµατα που αγαπάνε στη ζωή τους και έχουν θέσει στόχους και προτεραιότητες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την πειθαρχία να διακρίνουν σε ελάχιστο χρόνο τι θυσίες πρέπει να κάνουν για να ωφεληθούν µελλοντικά για κάτι που τους ενδιαφέρει παρά να δώσουν χρήµατα και ενέργεια για να νιώσουν εφήµερη ικανοποίηση. Όταν λοιπόν πάτε να αγοράσετε κάτι, δείτε το σαν µια δόση του ποσού που απαιτείται για να πετύχετε το όνειρό σας. Παράδειγµα: όταν αγοράζετε ένα επιπλέον καλλυντικό, δείτε το ως µέρος του εισιτηρίου σας για τη Φλωρεντία ή της δόσης του δανείου για το σπίτι σας κ.ο.κ.
Πόσο σέβεστε τα αντικείµενα που ήδη έχετε; Πόσα πράγµατα έχετε που δεν χρησιµοποιείτε ποτέ;

Στην πράξη: Αναρωτηθείτε γιατί αγοράζετε πράγµατα που τελικά δεν χρησιµοποιείτε ποτέ ή γιατί τα πετάτε πάντα εδώ κι εκεί. Κοινό µυστικό: όσοι έχουν αποκτήσει καλή οικονοµική κατάσταση µε τη δουλειά τους αναγνωρίζουν την πραγµατική αξία του χρήµατος και την σέβονται. Αυτό άλλωστε είναι και ένας λόγος που απέκτησαν χρήµατα.
Το ότι πλέον πρέπει να µάθουµε να ζούµε µε λιγότερα χρήµατα ή αγαθά εξαιτίας της κρίσης δεν είναι πάντα κακό. Αρκεί να βρούµε τον τρόπο.
Μαρτυρία

Αυτή είναι η δική µου ιστορία. Όταν χρεοκόπησε η δεύτερη επιχείρησή µου, άρχισα µια βασανιστική αλλά απαραίτητη διαδικασία αλλαγής τρόπου σκέψης και ζωής. Το self-coaching που έκανα τότε µε έκανε να πιστέψω στον εαυτό µου και µε τη συναισθηµατική υποστήριξη της µητέρας µου κατάφερα να σταθώ στα πόδια µου αλλά και να στήσω µια νέα, πετυχηµένη επιχείρηση από την αρχή. Ένα καλοκαίρι µάλιστα κατάφερα να τα βγάλω πέρα µόνο µε €200! Τη µέρα που έκοψα τις πιστωτικές κάρτες ένιωσα και πάλι ελεύθερη… -Πάµελα Καραβά.

4 tips για να µην έχετε ανάγκη τα χρήµατα

  1. Βρείτε τη δική σας δύναµη µέσω των αξιών και των προτεραιοτήτων σας, όχι µέσω αντικειµένων.
  2. Δείτε πόσα ίδια πράγµατα έχετε. Τι σηµαίνει αυτό σε λεφτά και πώς µπορείτε πλέον να αποταµιεύετε;
  3. Αν αντικαταστήσετε την ανθυγιεινή πρωινή τυρόπιτα µε ένα σπιτικό τοστ, θα χάσετε κιλά και θα κερδίσετε τουλάχιστον €230 το χρόνο (χωρίς να υπολογίσουµε τους καφέδες).
  4. Καταγράψτε σε τρεις λίστες τα έξοδά σας ώστε να µάθετε να τα διαχειρίζεστε. Στην πρώτη τα πάγια έξοδα, στη δεύτερη τα άκρως απαραίτητα και στην τρίτη τα µη απαραίτητα.


Πηγή: www.formamag.gr


Άφησε το σχόλιό σου!